Enneagram Essentietype

Enneagram Essentietype

Essentie…… als EIK Therapeut breng ik je terug naar je essentie, maar wat is dat dan?

Als eerste kijk ik in het woordenboek:
Essentie: daar waar het om gaat.
Synoniem: kern.

Deze uitleg is inderdaad waar het om gaat, het raakt dus meteen de essentie.

Als EIK Therapeut breng ik je terug naar je essentie, want dat is jouw kern, dat is waar het voor jou om gaat. Binnen de EIK gaat het dan om je Essentietype, dit is het type dat je als eerste hebt aangenomen.  Aangenomen rond je geboorte, maar uiterlijk 4 tot 6 maanden na je geboorte. Je Essentietype is 1 van de 9 Enneagram Types, vanuit dat type start je je leven. Uiteraard gebruik je ook het verdedigingsmechanisme van dat type.

Ieder Enneagramtype heeft zijn eigen manier om met lastige situaties om te gaan, het verdedigingsmechanisme. Als je in een situatie komt waarbij het verdedigingsmechanisme van je Essentietype niet voldoende werkt neem je een ander verdedigingsmechanisme aan, en daarmee verander je ook van Enneagramtype. Zodra dit gebeurt leef je niet meer vanuit je Essentietype, maar vanuit een andere Enneagramtype. Door deze wisseling verlaat je dus daar waar het om gaat, je verlaat je eigen kern. 

De meeste mensen verwisselen een aantal keer in hun leven van Enneagramtype, gevolg is dat je steeds verder van je Essentie af komt te leven. In lastige situaties, bij emoties, bij het zoeken naar oplossingen, bij het verder willen groeien kun je niet meer gebruik maken van je ware kracht. Alles zal moeilijker zijn, emoties zullen hoger of intenser zijn en groei is lastiger, dit alles kun je namelijk het beste vanuit je Essentie doen.

Als EIK Therapeut breng ik je terug naar je Essentie, dit doen we door alle later aangenomen types "af te pellen" en je Essentietype weer op te bouwen. Belangrijk om daarbij te weten is dat de andere types wel ondersteunend aanwezig zullen blijven. Je hebt namelijk alle types in je, alleen je Essentietype is de kern van waaruit je leeft.

En leven vanuit je Essentietype betekent dat je je emoties gemakkelijker kan handelen, dat je sterker staat in lastige situaties en dat je gemakkelijker kunt groeien.

En dat is weer het mooie van mijn vak, mensen komen binnen met situaties waar ze tegenaan lopen en gaan in hun eigen kracht weer weg, ze leven dan hun Essentie. En daar gaat het om!

handtekening

 

fitness-332278_1920

Gelijk of Geluk?

Gelijk of Geluk?

Hoe vaak maak jij bewust een keuze of je gelijk of geluk wilt hebben? Ik kom vaak situaties tegen waarbij het toch heel erg vaak gaat om je gelijk willen halen of krijgen. Dat gaat nog een stap verder dan gelijk willen hebben. Want je kan gelijk hebben zonder het te krijgen. Gelijk halen is dus het grootste doel. En waar wil je dan steeds je gelijk halen? Thuis? Op je werk? Bij vrienden? In je relatie? Er zijn zoveel plaatsen waar je je gelijk wilt halen.

Waarom wil je dan gelijk?

Ben je bang dat je anders niet wordt gehoord of gezien?

Op zielsniveau speelt gelijk halen totaal geen rol. Je gelijk willen halen is iets dat zich op het niveau van de ego plaatsvindt. De situaties waarin je gelijk wilt halen kunnen heel vervelend worden. Het kan leiden tot discussies en ruzies. Hele oorlogen zijn gebaseerd op het willen halen van gelijk. Neem  even een moment de tijd om terug te gaan naar een moment dat jij gelijk wilde halen, thuis, op je werk of als dat kan binnen je relatie. Als je dat moment eens eerlijk onderzoekt, werd je gelukkig van dit moment? Heb je je gelijk gekregen? Werd je daar blij van? Had het een positief effect op de situatie, op de sfeer? Voelde jij je beter?

Gelijk halen kost bakken met energie!

Stel je nou eens voor dat je op zo’n moment eens kiest voor geluk. Dat je jezelf liefdevol uit en luistert naar datgene dat de ander je verteld. Kijk eens vanuit het gezichtspunt van die ander. Respecteer dat en laat het bij de constatering dat jullie allebei een ander gezichtspunt hebben. Het zal je verbazen hoeveel energie voor jezelf beschikbaar blijft als je stopt met je gelijk willen halen. En omdat je vanuit liefde reageert naar de ander zal die zich gerespecteerd en gewaardeerd voelen en daarmee een stuk beter voelen. En weet je……………..misschien zorgt die fijne sfeer er wel voor dat je veel meer bereikt dan dat je ooit gedacht had!

Zelfs voor hele moeilijke, complexe situaties kan het stoppen met gelijk willen halen ruimte geven om tot oplossingen te komen. Je gaat er in ieder geval een heleboel energie mee besparen. En als je stopt met energie in de situatie te stoppen zal die automatisch ophouden te bestaan. En dat is het moment dat er ruimte ontstaat voor iets anders. Dat raakt meteen een ander mooi punt, namelijk loslaten. Dat is misschien een mooi onderwerp voor een toekomstig blog.

Ik ga in meer en meer situaties liefde stoppen en zo geluk creëren, doe je met me mee?

Het zou heel leuk zijn als je hieronder zou willen delen in welke situaties jij wilt stoppen met gelijk willen halen en/of als je laat weten wat dat met je doet en wat het je oplevert.

Heel veel liefs, Mark-Jan.

Klavertjevier