Enneagram Essentietype

Essentie…… als EIK Therapeut breng ik je terug naar je essentie, maar wat is dat dan?

Als eerste kijk ik in het woordenboek:
Essentie: daar waar het om gaat.
Synoniem: kern.

Deze uitleg is inderdaad waar het om gaat, het raakt dus meteen de essentie.

Als EIK Therapeut breng ik je terug naar je essentie, want dat is jouw kern, dat is waar het voor jou om gaat. Binnen de EIK gaat het dan om je Essentietype, dit is het type dat je als eerste hebt aangenomen.  Aangenomen rond je geboorte, maar uiterlijk 4 tot 6 maanden na je geboorte. Je Essentietype is 1 van de 9 Enneagram Types, vanuit dat type start je je leven. Uiteraard gebruik je ook het verdedigingsmechanisme van dat type.

Ieder Enneagramtype heeft zijn eigen manier om met lastige situaties om te gaan, het verdedigingsmechanisme. Als je in een situatie komt waarbij het verdedigingsmechanisme van je Essentietype niet voldoende werkt neem je een ander verdedigingsmechanisme aan, en daarmee verander je ook van Enneagramtype. Zodra dit gebeurt leef je niet meer vanuit je Essentietype, maar vanuit een andere Enneagramtype. Door deze wisseling verlaat je dus daar waar het om gaat, je verlaat je eigen kern. 

De meeste mensen verwisselen een aantal keer in hun leven van Enneagramtype, gevolg is dat je steeds verder van je Essentie af komt te leven. In lastige situaties, bij emoties, bij het zoeken naar oplossingen, bij het verder willen groeien kun je niet meer gebruik maken van je ware kracht. Alles zal moeilijker zijn, emoties zullen hoger of intenser zijn en groei is lastiger, dit alles kun je namelijk het beste vanuit je Essentie doen.

Als EIK Therapeut breng ik je terug naar je Essentie, dit doen we door alle later aangenomen types "af te pellen" en je Essentietype weer op te bouwen. Belangrijk om daarbij te weten is dat de andere types wel ondersteunend aanwezig zullen blijven. Je hebt namelijk alle types in je, alleen je Essentietype is de kern van waaruit je leeft.

En leven vanuit je Essentietype betekent dat je je emoties gemakkelijker kan handelen, dat je sterker staat in lastige situaties en dat je gemakkelijker kunt groeien.

En dat is weer het mooie van mijn vak, mensen komen binnen met situaties waar ze tegenaan lopen en gaan in hun eigen kracht weer weg, ze leven dan hun Essentie. En daar gaat het om!

handtekening

 

fitness-332278_1920

Geplaatst in Geen categorie.